A Diósgyőri Kohászat Története

A diósgyőri kohászkodás hosszú és gazdag múltja egészen 1770-ig vezethető vissza. Mária Terézia 1770. július 28-án királyi rendeletet írt alá egy vasverő hámor, az ún. „Hámor Vas-mű” megalapítására, és egyben Fazola Henriket, kora kimagasló vasérc- és szénbányászati kutatóját és gyakorlati szakemberét bízta meg annak vezetésével.

A gyár a Garadna-völgyi és a hámori helyek szűkössége miatt 1870-ben költözött át mai területére. Rövid időn belül nagyolvasztók, vasöntöde és kovácsolók létesültek. 1879-ben bevezették Diósgyőrben a korszerű Siemens-Martin acélgyártást, 1882-ben pedig a Bessemer acélgyártást. A II. világháború után az újjáépítést követően az akkori állami vezetés nehézipart erősítő törekvéseinek megfelelően alakult a gyár sorsa, hatalmas kohászati kombináttá vált. Az 1970-es évektől megkezdődött a termelési szerkezet korszerűsítése: felépült a nemesacél-hengermű (1975), majd a kombinált acélműben az oxigénbefúvásos LD-konverter, az UHP elektromos ívkemence és az ASEA üstmetallurgiai berendezés, továbbá a folyamatos acélöntő berendezés (1982), a tekercshúzó és foszfátozó üzem (1985).

1989-ben létrejött a Diósgyőri Metallurgiai és Alakítástechnológiai Gyárak Részvénytársasága, a DIMAG Rt. A technológiai folyamat elágazásánál elhelyezkedő gyárrészlegek előbb leányvállalattá (Hámor Rt., CH Rt.), majd önálló gazdasági társaságokká alakultak. 1991. december 29-én privatizálásra került a DIMAG Rt. 1996. novemberében egy újabb rekonstrukció kezdődött el, amely technológiai váltással párosult. Leállításra került a nagyolvasztó és a folyékony nyersvasból acélt előállító LD- konverter, átalakításra került az UHP elektromos ívkemence. A jelenlegi technológiai folyamatban 100%-ban acélhulladékbetétből UHP elektrokemencében és üstmettalurgiai rendszerben állítják elő a kíváló minőségű ötvözött és mikroötvözött acélokat, amelyeket folyamatos öntőművön öntenek le, és hengersorokon alakítanak kész termékké.

Ezt követően 1998 január 29-én került sor a második privatizációra a VSZ Holding a.s. Kosice-vel. Ezen tulajdonosi konstrukció sikertelen gazdasági tevékenységének következtében 2000. 03. 14-én elrendelték a gazdasági társaság felszámolását.

A Cash & Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Rt. a felszámolás alatt lévő társaságot üzemeltette, majd 2001. 04. 12-én pályázat útján értékesítette.

Az új tulajdonos az olasz Cogne Acciai Speciali s.r.l., a cég neve DAM Steel Speciális Acélgyártó Részvénytársaságra változik.

Az olasz tulajdonos a céget 2003 januárjáig működtette, majd 2003. március 26-ától a Mátraholding Rt. mint a bíróság által kijelölt felszámoló szervezet vette át a társaság irányítását.
 

A felszámoló a vagyont pályázat útján értékesítette, 2004.október 1-jén 700 fő munkajogi jogutódlással történő foglalkoztatásával megkezdte működését a DAM 2004 Acél- és Hengermű Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.